top of page

De Nieuwsflits van Januari 2023

Je leest de Nieuwsflits van Blockbox! Met deze maandelijkse update houden we je up-to-date van (of kijken we terug op) de stand van zaken met betrekking tot Blockbox. Dit keer de eerste update van het jaar.

#Flashingnews

Deze maand is Blockbox aan tafel geschoven met MatchMATE Zuid. Jens, Trajekt en MIK & PIW groep hebben hun handen ineen geslagen en gaan aan de slag met maatschappelijke diensttijd in Zuid-Limburg. Jongeren die kennis willen maken met een bepaald vak of bedrijf kunnen zich aanmelden maar ook organisaties die opzoek zijn naar jongeren. Dit is ook interessant voor vroegtijdig schoolverlaters of jongeren die zich aan het oriënteren zijn als het gaat om hun beroepskeuze.

Studenten

#Scholen

De rapporten zijn geschreven en liggen klaar voor het Bonnefantencollege en het Vista college! De volgende stap is het overleggen en voorstellen van het sociaal maatschappelijk curriculum.

 

Vanwege de hoge interesse hebben we een begin gemaakt met het samenstellen van een menukaart voor Heerlen en Sittard-Geleen. Ken je een organisatie of initiatief die we niet over het hoofd mogen zien? Mail ons.

#Samenwerking

Deze maand deden we een aftrap samen met onze partners. In dit overleg hebben we de planning voor het komende jaar besproken en de huidige stand van zaken toegelicht. Twee belangrijke punten die dit jaar anders zullen zijn hebben we hier onder elkaar gezet.

 

Dit jaar plannen we de overleggen niet elke maand maar in een reeks van 6 maanden. Twee weken voor elk overleg wordt geschakeld met elke partner zodat alle input meegenomen wordt.

 

Dit jaar zal het symposium op dinsdag 30 Mei plaatsvinden. Dit symposium is tevens een afsluiting als een nieuw begin. We sluiten op dit event het schooljaar af en openen het ‘nieuwe’ proces voor het schooljaar 2023-2024. Ideeën, verzoeken of contacten die we op de lijst moeten zetten zijn welkom. Alvast aanmelden? Mail ons

girl-with-braces-16x9_hero.jpeg

#Aanbod

De eerste gastlessen voor het MBO, op basis van het Blockboxrapport, zijn gegeven!

Onze partners Humanitas en Mondriaan stonden deze maand voor de klassen van de Vista afdeling Toerisme en Recreatie om de vragen omtrent de thema’s ‘geldzaken en toekomst’ en ‘drugs en drank gebruik’ zijn te beantwoorden.

 

Zodra de studenten terug zijn van hun stage plannen we de rest van het aanbod in. Aan het einde van het leerjaar kijken we samen met de afdeling naar de huidige leerlijn 'burgerschapsvorming'.

menkaart 2022 afb.png

In de tussentijd hebben we het aanbod in kaart gebracht van Kunst en Cultuur activiteiten voor op school en lessen over seksuele ontwikkeling. Het overzicht is aangeleverd en de lessen kunnen op zowel het Bonnefantencollege als het Sint-Maartenscollege worden ingepland.  

#Nieuwtjes

#Nieuw gezicht: Stichting Halt

Stichting Halt heeft een nieuw contactpersoon aangewezen voor de Blockbox samenwerking. Karlie Teunissen zal het stokje overnemen van Kelly Kremer. Karlie zal vanaf nu het aanspreekpunt zijn als het gaat over de samenwerking. Je kunt haar bereiken via k.theunissen@halt.nl

#Mondriaan

Is opzoek naar frontwerkers en professionals voor expertinterviews tbv Antenne 2023/2024.

Het doel van de expert interviews is om een beter beeld te krijgen van ‘problematische’ gebruikersgroepen in Nederland met name bij groepen jongeren die (nog) niet, weinig of juist excessief deelnemen aan het uitgaansleven, maar onvoldoende bereikt worden door preventie en andere hulpverleners.

De data zullen worden opgenomen in de regio monitor waar alle aangesloten verslavings-instellingen binnen de VKN aan mee doen. In de uiteindelijke verslaglegging zullen namen van experts, groepen en/of locaties worden geanonimiseerd. Mondriaan hoopt o.a. met deze info beter op de bal te kunnen gaan spelen, regionaal en landelijk. Iets wat de Blockbox natuurlijk omarmt! Hier vind je een voorbeeld van de Antenne van afgelopen jaar.

Geeft gratis Training: Mental Health First Aid (4x3 uur)

Wat doe je als iemand in je omgeving “niet lekker in zijn/haar vel zit”? Hoe kun je iemand helpen zonder dat het jou probleem wordt?

Tijdens deze training leer je signalen en symptomen te herkennen van (beginnende) psychische klachten. Ook leer je praktische gespreksvaardigheden, om waar nodig toe te passen in je eigen omgeving. Je wordt niet opgeleid tot hulpverlener, maar kunt na afloop van de training wel iets voor een naaste betekenen.

Zijn er collegas uit jou netwerk waarvan je denkt dat dit een aanvulling kan zijn? Vrijwilligers, collega’s of een bekende? Geef Paul Maassen een seintje. Hier vind je de folder.

Is er iets wat je wilt bespreken of delen met het Blockbox netwerk?

Bijvoorbeeld wat eraan gaat komen in 2023 of events die we moeten meenemen? 

Mail het ons even!

Heb je vragen?

Neem contact met ons op via de mail of geef ons een belletje!

bottom of page